De Lokalen

De huidige lokalen

Elke inwoner uit Lille kent ze wel, de witte lokalen in de boskapelstraat waar elk weekend dolle pret beleefd wordt, maar ben je er al eens binnen geweest?

Aan de buitenkant valt het nog wel mee, maar eens je binnen bent wordt je geconfronteerd met een situatie die vér onder de hedendaagse normen ligt.

Geen sanitaire voorzieningen (geen degelijke wc!), gebrekkige hygiëne, rottend dakgebinte, we verwarmen meer de omgeving dan de lokalen wegens geen isolatie,kieren en spleten, ... een hele waslijst.

Enkele gegevens:

• VK heem (51,84 m²)
  • JV heem + materiaalkot (84,92 m²)
  • Jinsheem + buitentoilet (55 m²)
  • DMS lokaal (24 m²)
  • Welpenlokaal (72 m²)

Totale bebouwde oppervlakte 292,76 m²

De eerste bouwaanvraag dateert van 10 juli 1957 en het lokaal is ingezegend in 1958 door pastoor Fransen, dwz dat onze oudste lokalen reeds 53 jaar goed gediend hebben!

We hebben een kleine 200 leden en we hebben te weinig plaats om iedereen fatsoenlijk binnen te laten spelen, hoewel dient opgemerkt te worden dat de meeste activiteiten buiten doorgaan, zoals het hoort binnen de scouting!

De nieuwe scoutslokalen

Daarom: nieuwe scoutslokalen!

Dit idee gaat al vele jaren mee binnen onze vereniging (+- 15 jaar) en al vele jaren geleden zijn we begonnen met de verwezenlijking van dit doel.

Maar... we zitten zonevreemd, momenteel is ons terrein ingekleurd als "parkgebied", en daar mag niet gebouwd worden.

Spoedig zal ons geduld beloond worden want we zitten in de laatste rechte lijn om ons terrein om te vormen naar "recreatiegebied", waar we wél nieuwe lokalen mogen optrekken.

Driewerf hoera!

In juni 2009 is een werkgroep opgericht om de eigenlijke planning en bouw van de nieuwe lokalen op poten te zetten.

Al snel kwam het besef dat we hiervoor best een wettelijke constructie nodig hebben, en de meest geschikte is de VZW (Vereniging Zonder Winst).

De voornaamste reden is dat we hiermee wettelijk beschermd zijn, wat toch belangrijk is om onze vrijwilligers een hand boven het hoofd te bieden.

Nu we beschermd zijn kunnen we beginnen met de volgende stappen:

• Het huurcontract van ons terrein vastleggen voor een lange periode, zodat de nieuwe lokalen minstens evenlang dienst kunnen doen.
  • Een analyse doen van onze wensen en in overeenstemming brengen met onze financiële situatie.
  • De locatie van het nieuwe lokaal is reeds gekozen: tegen de zagerijstraat, dat is de enige plaats waar ons terrein breed genoeg is.
  • Het opstellen van de bouwplannen en -aanvraag.
  • En zo uiteindelijk verder totdat de stenen op elkaar gestapeld zijn.